Roman nasıl yazılır? Roman yazmak… Romancılar… Roman… Roman yazarları… Türk ve dünya edebiyatındaki romancılar… Yazarların dünyası… Yazmak… Yazı… Romanlar…. Romanlar ve roman yazarları… Roman yazmak için ne yapılmalıdır? Roman yazmak için özel bir çaba gerekli midir? Eğitim alınmalı mıdır? Yaratıcı yazarlık… Yaratıcı yazarlık eğitimleri… Detaylar Yol Akademi‘de…
Roman nasıl yazılır?
Roman, 1600’lü yıllardan beri edebiyat sahnesinde en fazla yazılan ve okunan edebiyat türü olmuştur. Bunun nedeni, romanın modern bireyi anlatıyor, modern bireyin yaşamını yansıtıyor olmasıdır. Romanın tanımını yapmak bu anlamda çok faydalı olur. Türk Dil Kurumu‘nun çevrimiçi Türkçe sözlüğünde roman şu şekilde tanımlanır:
“İnsanın veya çevrenin karakterlerini, göreneklerini inceleyen, serüvenlerini anlatan, duygu ve tutkularını çözümleyen, kurmaca veya gerçek olaylara dayanan uzun edebî tür. Bu türde yazılmış eser.”
Roman, Rönesans ve reformdan sonra “birey” olarak adlandırdığımız modern çağın kahramanlarının yaşamdaki maceralarını aktarır. Özellikle, bu kahramanların ruh dünyalarını detaylandırır, olaylar karşısında neler hissettiklerini ortaya koyar. Elbette sadece bunları yapmaz romancılar. Aynı zamanda bu kahramanların karakter dünyasına da girer, onların tutum ve davranışları üzerinde de durur. Bir bakıma çözümleyici bir bakış açısına sahiptir romancılar. Bu yüzden roman yazarları, gerçek hayattaki insanlara benzeyen kahramanlar yaratmalıdır. Peki, bir roman yazarı bütün bunlara dikkat etmeli midir?
Roman yazmak…
Roman yazmak, özel bir çaba gerektirir. Yazar adayı ya da ikinci, üçüncü romanını yayımlayan yazar, yazmaya başlamadan önce yazacağı konuyu ve temayı bir öz ve fikir halinde belirlemelidir. Bu durum, yazarın elini kolaylaştırır. Bir bakıma en başta bir konu ve tema belirlemek, bir düşünceden hareket etmek yazarın kendine göre bir plan ve program yapmasını sağlar. Pek çok yazar da bu girişimi en başta yapar. Bunun dışında neler yapılabilir?
- Bir kurgu oluşturulmalıdır. Kurgunun oluşturulması, yazarın her adımında neler yapacağını belirler.
- Yazar, hangi roman türünde yazacağını belirlemelidir. Gerçekçi, modernist ya da postmodern türde bir roman yazılabilir. Bunu belirlemek, roman yazarken hangi ilkeler etrafında hareket edileceğini ortaya koyar.
- Kahramanlar belirlenmelidir. Kahramanları belirlemek, yazarın elini kolaylaştırır.
- Karakterizasyon yapmak. Yazar, kim nasıl davranır, nelerden hoşlanır, ilişkileri nasıldır gibi soruların yanıtını bulmalıdır.
- Anlatım tarzları belirlenmelidir. Anlatım tarzları, roman türüne dayalı olarak belirlenmelidir.
- Olayların nerede ve ne zaman geçeceği de belirlenmesi gereken hususlar arasında yer alır.
Yaratıcı yazarlık atölyeleri
Roman ve öykü yazmak isteyenler için en önemli girişimlerden biri de yaratıcı yazarlık atölyelerine devam etmektir. Yazarlık eğitimleri genel olarak yazar adayına bir kurguyu nasıl oluşturacağını roman tekniklerini anlatmak ve bu tekniklerle ilgili uygulamalar yaptırmak suretiyle verilir. Bu eğitimlerde neler anlatılır?
- Kurgu ve kurmaca
- Anlatıcı ve bakış açısı
- Olay kurgusu ve olay örgüsü modelleri
- Zaman ve mekan
- Anlatım tarzları
Bütün bu başlıklar, bir yaratıcı yazar ya da roman yazarı adayı için uygulanması zor başlıklardır. Pek çok yazar, bu kavramların ne olduğunu çok iyi bilir ancak bunları uygulama noktasında birtakım sorunlar yaşar. Yaratıcı yazarlık eğitimleri, yazar adayına öğrendikleri konularla ilgili uygulamalar yapma olacağı verir. Atölyenin sorumlusu da yazar adaylarının metinlerini, yukarıdaki başlıklar bağlamında değerlendirip geri dönüşler verir. Böylece yazar adayı, eksiklerini ve hatalarını görmüş olur.
Daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Tamamlanmış dosyanızı bize ulaştırmak istiyorsanız editor@yolakademiyayinevi.com elektronik posta adresimize eserinizi yollayabilirsiniz. İletişim formunu doldurarak sizi aramamızı sağlayabilir, 0 850 244 17 02 nolu telefonu hafta içi 10:00 – 15:00 saatleri arasında arayabilirsiniz. Ayrıca yolakademiyayinevi Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.