Editörlük nedir? Editör ne iş yapar? Editör… Redaktörlük… Editörlük işleri… Editörlük çalışmaları… Editörler… Editöryal çalışmalar… Edit etmek… Redakte etmek… Redaksiyon… Edisyon… Detaylar Yol Akademi‘de..
Editörlük nedir?
Kitap yazanlar için en önemli çalışmalardan biri de editöryal çalışmalardır. Editöryal çalışmaları yaptırmayan yazarlar, sonradan birtakım sorunlar yaşarlar. Çünkü bir kitaptaki dil ve anlatım hataları, yazarın başını sonradan ağrıtacak niteliktedir. Dil kurallarının ve anlatım özelliklerinin sorunlar arz etmesi, yazarın niteliğini de etkiler kuşkusuz. Editörler, tüm bu sorunları değerlendirir ve bunları düzeltir. Dolayısıyla editör yazarların en önemli yardımcılarından biridir. Peki “editör” kelimesinin anlamı nedir? Türk Dil Kurumu‘nun çevrimiçi Türkçe sözlüğünde “editör” kelimesi şöyle tanımlanır:
“Yayımcı. Yazıları yeniden düzenleyerek yayıma hazırlayan kimse.”
Görüldüğü gibi editör, bir tür düzenleyicidir. Yani yayın aşamasından önce, yazarın ön önemli yardımcısıdır. Bu yüzden bir yayınevinin en fazla ihtiyaç duyduğu çalışan editördür. Ancak editörler, yalnızca yayınevlerine çalışmazlar, aynı zamanda serbest yani freelance de çalışabilirler. Bütün bunların dışında editörler, ajansların bünyesinde de görev alabilirler.
Editör ne iş yapar?
Editörlük nedir, sorusu son günlerde en fazla sorulan sorulardan biridir. Yazarların ya da bu konu üzerinde duranların zihnini kurcalayan sorulardan biridir “Editör ne iş yapar?” Editör, bir yayınevinde ya da yazara kitabın, makalenin ya da başka bir metnin yayımlanmasından önce birbirinden farklı desteklerde bulunur. Bir editör;
- Dil bilgisi sorunlarını tespit eder ve bunları düzeltir.
- Anlatım sorunlarını (anlatım bozukluğu, paragraf kurmadaki sorunlar, temaların kullanımı vs.) belirler, bu sorunları ortadan kaldırır.
- Daha ileri düzeyde değerlendirilecek olursa, eserin niteliğine göre kullanılması gereken dille ilgili de yorumlar yapar.
- Kurguyu kontrol eder ve yazara kurguyla ilgili önerilerde bulunur.
- Okuru merkeze alır ve metnin üslubu üzerinde okur merkezli bir çalışma yapar.
- Göndermelere inceleyerek, göndermelerle metin arasındaki bütünlüğü değerlendirir. Göndermelerin doğru bir biçimde verilip verilmediği üzerinde durur.
- Metnin dergi ya da dijital platformun ilkelerine uygun olup olmadığı üzerinde değerlendirmeler yapar.
- Metnin telif haklarını ihlal edip etmediği konusunda çalışmalar yapar.
Editör, bütün bu çalışmaların yanı sıra yazarın ya da yayınevinin talep edeceği başka işleri de üstlenebilir. Yukarıdaki çalışmaları bir yazar, tek başına yapabilir mi? Yazarın yazma çalışmalarının dışında dil ve anlatımla ilgili çalışmaları yapabilmesi mümkün müdür? Elbette, bu sorulara olumlu yanıtlar verilebilir ancak genel itibarıyla yazarlar, kendi metinlerindeki olası dil ve anlatım sorunlarını göremeyebiliyorlar. Bir dış gözlemciye ihtiyaç duymaları da oldukça doğaldır. Kendi yazdığı metindeki sorunları tespit edemeyen bir yazar için durum gerçekten bir mesele haline gelir. Yani eğer çalıştığınız yayınevinde bir editör kadrosu yoksa ya da siz yayınevinin editörüne güvenemiyorsanız, nitelikli bir editörle çalışmanız gerekebilir. Editörlük nedir, sorusunun yanıtını merak ediyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Editör nasıl çalışır?
Editör, genel olarak yayınevlerine bağlı olarak çalışır. Kimi editörler, az önce de belirttiğimiz gibi freelance yani serbest olarak çalışabilir. Metin yayımlanmadan evvel editöre, yukarıdaki çalışmaların tümünü ya da bir kısmını yapması için yollanır. Metnin son teslim tarihi de belirtilerek metindeki sorunları tespit etmesi ve bu sorunlara çözüm önerileri bulması istenir. Verilen süre içerisinde editör, metinle ilgilenir, düzenlemeler yapar ve yazara ya da yayınevinde düzenlenmiş metni gönderir. Böylece yazı, makale ya da kitap yayımlanacak duruma gelmiş olur. Bütün yazarlar, metinleri yayımlanmadan önce bir editöre ihtiyaç duyar.
Daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Tamamlanmış dosyanızı bize ulaştırmak istiyorsanız editor@yolakademiyayinevi.com elektronik posta adresimize eserinizi yollayabilirsiniz. İletişim formunu doldurarak sizi aramamızı sağlayabilir, 0 850 244 17 02 nolu telefonu hafta içi 10:00 – 15:00 saatleri arasında arayabilirsiniz. Ayrıca yolakademiyayinevi Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.